Verejná zbierka na postavenie pamätníka so sochou Martina Rázusa v Liptovskom Mi

04.04.2003 Celý región

Spolok Martina Rázusa sa na svojom I. valnom zhromaždení 29. marca 2003 v Liptovskom Mikuláši rozhodol aktivizovať slovenskú verejnosť pri získavaní finančný...
Spolok Martina Rázusa sa na svojom I. valnom zhromaždení 29. marca 2003 v Liptovskom Mikuláši rozhodol aktivizovať slovenskú verejnosť pri získavaní finančných prostriedkov do zbierky na postavenie pamätníka Martina Rázusa v Liptovskom Mikuláši.
Verejná zbierka sa začala 1. júla 2002 na základe povolenia Ministerstva vnútra SR č. 203302-2002/05936. K 29. marcu 2003 bolo na konte zbierky 198.000. - Sk, pričom na realizáciu víťazného návrhu pamätníka je potrebných takmer 2 mil. Sk. Ideálne by bolo pamätník odhaliť 18. októbra 2003 v deň 115. výročia narodenia Martina Rázusa.

Prosíme všetkých, ktorí si chcú uctiť pamiatku významného slovenského básnika, spisovateľa, publicistu, politika, evanjelického kňaza (narodil sa vo Vrbici, časti mesta Liptovský Mikuláš 18. októbra 1888), aby prispeli na špeciálne konto
v Tatrabanke Liptovský Mikuláš, č. ú. 2621714830/1100.
Každý neanonymný darca (meno a adresu prosíme uviesť na príkazoch na úhradu, resp. pri vklade v hotovosti alebo nahlásiť na adresu Spolku Martina Rázusa) dostane Pamätný list s fotografiou pamätníka.
Právnické osoby môžu prispieť na pamätník formou zmluvy o dare alebo zmluvy o reklame.
Víťazom verejnej súťaže na pamätník Martina Rázusa sa stal doc. akad. sochár Ján Hoffstädter s kolektívom ( Ing. arch. Stanislav Barényi, Ing. arch. Karin Barényiová, Ing. arch. Miloš Dzúr).
Uvádzame libreto víťazného návrhu:
Širokej verejnosti bol M. Rázus známy hlavne ako spisovateľ.
Preto sme použili ako základný motív pamätníka knihu. Jej tvar, je v pamätníkovej tvorbe atypickým prvkom a v tejto podobe by mal okoloidúcich vtiahnuť do diania.
Mal by byť istým tajomstvom, v očakávaní, čo prinesie jeho obsah.
Vo vnútri mierne pootvorenej knihy sme vytvorili atmosféru prostredia, ktoré bolo s M. Rázusom späté celý život - kresťanský chrám.
Miesto pokory, priblíženia sa k Bohu, hľadanie seba samého.
Vo vrchole trojuholníka, ktorý kniha prirodzene vytvára dominuje figuratívna kompozícia. Je riešená ako zjednodušená kazateľnica,
ktorá zároveň môže evokovať aj druhý priestor, v ktorom sa M. Rázus prejavoval ako politik.
Polfigúra M. Rázusa bude odliata do bronzu a v danom priestore by mala pôsobiť ako šperk.
Nakoniec, Martin Rázus ako osobnosť šperkom je.

Spolok Martina Rázusa vznikol vo februári 2002 s cieľom propagovať činnosť a život tejto významnej osobnosti. Medzi členmi spolku (ku dnešnému dňu má 96 členov) sa nachádzajú viacerí predstavitelia kultúrneho, cirkevného, spoločenského, vedeckého života (Milan Rúfus, Ivan Kadlečík, Michal Gáfrik, Július Filo, Igor Mišina, Miloš Kovačka, Nora Baráthová, a ďalší).
 

Vyberte región